sinop Hamsilos Fiyordu-1-min

Sinop

“Yıllardır Norveç’e bir daha gitmek istiyorum ama bir türlü fırsat bulamadım.”

 

Arkadaşım şaşkın gözlerle bana bakıyordu. Norveç hem oldukça pahalı, hem de benim gibi bir Güney Amerika ya da Uzak Doğu delisi için fazla sakin bir yerdi.

 

 “İyi de neden özellikle Norveç?” diye sordu arkadaşım.

 

“Hayatımda hiç fiyord görmedim de ondan”

 

 

“O zaman Sinop’a git” dedi arkadaşım.

 

“!!!!!????”

 

Sinop’ta fiyord olduğun bilmiyordum. Utanmış, kızarmıştım. Sinop’un merkezine 11 km. uzaklıkta yer alan koy yani  “Hamsilos Fiyordu” manzarası ile insanı kendine hayran bırakıyor. Norveç’in denize dimdik inen keskin yarlar arasındaki dar deniz parçaları gibi Hamsilos’ta eşine az rastlanır bir fiyort manzarası sunuyor. Ve insan işte böyle bir görüntü karşısında hayatın anlamını ve bu dünyadaki varlığının küçüklüğüne kani oluyor.

 

Bireysel yurtdışı seyahat hizmetlerindeki uzmanlığı ile geçen yıl Türkiye’den 25 bin kişiyi yurtdışına tatile gönderen Cafe Tur, Genel Müdür Ali Akyüz’ün yıllardır süregelen tecrübesini aktararak, bu yıl yurt içinde start verdiği 23 destinasyonla yurt içi seyahatlerine başladı ve ilk startı da Sinop ile verdi. Böylece Kültür Turizmi’ne vereceği ağırlık sayesinde benim gibi memleketinin farklı ve ilginç yörelerini daha detaylı ve yakından tanımak isteyenler için ideal bir hizmet başlatmış oldu.Ve yine bu sayede Sinop’un sadece fiyord’u ile değil, daha bir sürü farklı özellikleri ile Türkiye’nin en renkli gezi destinasyonlarından biri olduğunu ispat etmiş oldu.

Anadolu’nun en eski şehirlerinden...

Sinop Müzesi-3-min

Türkiye’nin en kuzey noktası olmasının yanı sıra , Tunç Çağı’na varan yerleşim yerleri ile Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Sinop, Hititlerden başlayarak, Frigyalılar, Miletliler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetinin izlerini taşıyor.

 

Türkiye’deki şehirlerin çoğunun en sevdiğim özelliği  şehir isminin arkasında her zaman insanı derinden etkileyen hikayelerin yer alıyor olması: Yaygın bir söylentiye göre, Yunan mitolojisindeki Irmak tanrısı Aisopos’un güzel kızının adı Sinope imiş. Baş tanrı Zeus Sinope’ye aşık olmuş. Kızın isteği üzerine de onu Karadeniz’in en güzel yerine, yani bugünkü Sinop’un bulunduğu yere yerleştirmiş ve Sinope adı zamanla Sinop’a dönüşmüş.

 

Ancak Sinop, Sinope’nin yanı sıra, efsaneleşmiş başka kadınların da memleketi: Yani efsanevi amazon kadınlarının…

Sinop Müzesi

Sinop Müzesi-2-min

Zengin kültürel bir mirasa ev sahipliği yapan ve şehir merkezinde bulunan Sinop Müzesi’nde, Roma, Bizans, Etnografik eserler ile Sinop çevresinde toplanmış ikonalar, anforalar, lahitler, mozaikler, takılar, sikkeler, eski çağların parfüm şişeleri ve heykeller yer alıyor.… Üstelik eserlerin bir kısmının müzenin bahçesinde yer alıyor olması insana keyif veriyor.

 

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

sinop Erfelek Şelaleleri-4-min

Antalya’ya ilk gittiğimde bir ‘Manavgat Şelaleri’ dir gidiyordu. “Mutlaka git” “Aman kaçırma” diyenlerin heyecanlı ses tonlarına kanıp karşımda Niyagara’yı görmeyi ummuş, ve büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Ancak Sinop’taki Erfelek Tatlıca Şelaleleri, insanın hayalinde canlandırdığı, Brooke Shields’ın ‘Mavi Göl’ ve Leonardo Di Caprio’nun‘Kumsal’ filminde gördüğümüz ihtişamlı ve romantik şelalalerin birinci dereceden akrabası diyebilirim.  İl merkezine 42 kilometre uzaklıkta, Erfelek İlçesi Tatlıca Köyü sınırları içersinde yer alan Erfelek Şelaleri, aynı vadi içinde art arda sıralanmış 28 irili ufaklı şelaleden oluşuyor. Bu özelliğiyle dünyada benzeri yok.

Sinop Kalesi

sinop Limanda Gün Batımı-min

M.Ö.7.yy.da şehri korumak amacıyla yarımadanın üzerinde kurulmuş olan Sinop Kalesi, Roma, Bizans ve Selçuklular döneminde onarılarak kullanılmış ve hala ihtişamını koruyor.

 

Sinop Kalesi bölgenin stratejik önemini kavramak açısından çok önemli. Ve her gezgin bilir ki stratejik açıdan önemli kalelerin hepsinin de manzarası şahanedir ve çay eşliğinde daha da bir güzelleşir.

Comments are closed.