sri lanka polonnaruwa-min

Sri Lanka: İnsana Kendini Unutturan Ülke…

Fotoğraflar Sri Lanka Tourism

“Şöyle çalan telefonlar olmasın, kafam dağılsın, ‘sorumluluk’ kelimesini hatırlamayayım, buradaki tüm sıkıntılarımı unutayım istiyorum” dedikten sonra, en yakın arkadaşım derin bir ‘off’ çekerek, çenesini yüzünü taşımakta zorlanıyormuş gibi duran elinin üzerine bıraktı.

 

“Sri Lanka’ya git.”

 

Laf öylece ağzımdan çıkıvermişti. Oysa bu derdin bir sürü devası vardı. ‘Spa’ya git, Cep telefonunu kapat, Şöyle uzun bir yürüyüşe çık, çocukları iki günlüğüne annene bırak’ vs.

 

Ama arkadaşımın durumu bana vahim görünmüştü. Onun bir şok tedaviye ihtiyacı vardı. Sri Lanka bu tedavinin karşılığıydı…

 

Çay cenneti Sri Lanka’nın sadece bölge, insanları, dini ve tarihi yerleri değil, her şeyi farklı. Öyle ki ‘Sri Lanka’da nereyi görmeliyim?’ diye sorduğunuzda cevap ‘Kazıktaki balıkçılar’ olabiliyor.

Şeytan Dansı

sri lanka 15-min

Kazıklı Voyvada’dan kalma bir çağışım mıdır bilinmez, insanın aklı hemen işkence gören balıkçılara gidiyor ve ister istemez ‘bunu niye görmek isteyeyim ki?’ diye sorabiliyor kendi kendine… Ama yöre halkının kast ettiği aslında Sri Lanka’ya özgü balık avlama yöntemi.

 

Yüksek binaları ve modern bir şehir görüntüsü ile Başkent Kolombo’ya vardığında insan Sri Lanka’nın o çok meth edilen, gelenekselliğini korumuş egzotik yaşamın yok olup olmadığı merak ediyor ister istemez… Ama yaklaşık 143 kim uzaklıktaki Waligama sahilinde balıkçıların, hala dedelerinin dedelerinin de yaptığı gibi, denizin sığ kısmına geçirilmiş tahta kazıklara tırmanıp, ufak balıklar avladıklarını görünce  Sri Lanka’nın insanı büyüleyen farklı yüzüyle de böylece tanışmış oluyor. 

 

Waligama’da turistlerin ilgisini çeken yegane özellik, balıkçıları değil elbet. Bölgedeki tapınaklar, Hindistan cevizi tarlaları, egzotik vahşi yaşamın yanı sıra ‘şeytan dansı’ da tursitlerin bölgeyi ziyaret etme nedenlerinin başında geliyor. Genellikle hastalıkların iyileşmesi için çağırılan ‘şeytan dansçılarını’sadece izlemek bile başlı başlı bir olay. Günümüzde turistler için bir takım değişiklikler yaşamışsa da, bu etkinlikte hala geleneksel özellikler yakalayabilmek mümkün. Bu danslarda, danscılar hareketleriyle bir hayvanı ısınmak için taklit ederler ardından  dans ilerledikçe birbirlerine rakip kesilirler.

Hayvansever Ülke

sri lanka 14-min

Aslında Sri Lanka’da insanların hayvanları canlandırmalarına şaşırmamalı. Dünya’da en çok hayvan çeşidine sahip ülkelerden biri olan Sri Lanka’da hayvanseverlik Milattan öncesine dayanıyor. Ülkede hayvanların dokunulmazlığını ilan eden ilk Kral olan  Devanampiyatissa,   ülkeye Budizmi getirmiş ve böylece kendinden sonra gelen  krallarında hangi hayvan olursa olsun, onları öldürmeme  hükmünü devam ettirmelerini sağlamış.

 

Bu nedenle Sri Lanka her adım başı rastlayabileceğiniz, gündelik hayatın içinde hiç yadırganmayan hayvanlarla dolu ve belki de bu yüzden ülkenin en önemli festivallerinden biri olan Kandy Esara Perahera’nın başrolünde Filler var.

 

Festivaller Ülkesi

sri lanka kandy esala perehara 8-min

Temmuz’un son iki haftasında kutlanan Kandy Esara Perahera Festivali öncesi Sri Lanka’da küçük bir tepede kurulu olan Kandy kasabası, 1815’te İngilizlerin eline düşmeden önceki haline getiriliyor. Dolayısıyla ziyaretçilerine zaman tüneline girme fırsatını da vermiş oluyor Fillerin evcilleştirilerek, gücünün insana geçmesinin kutlandığı festivalde, ayrıca bereket için Tanrı’lara şarkılar söyleniyor ve danslar yapılıyor. Bir sonraki yıl için yağmur duası da yapılıyor. Fillerin sayısı, festivalin büyüklüğünü gösteriyor. Renkli kumaşlar ve pilli ışıklarla süslenen filler, gece olduğunda insanın gözüne Hint mitolojisinden fırlamış gibi görünen bir Tanrıları andırıyor.

Sri Lanka’yı en iyi tanımanın yollarından biri, ülkenin neredeyse sembolü haline girmiş fillerden biriyle Habarana bölgesinde Safari’ye çıkmak. Yavru olan her hayvanı sempatik bulmaya alışmış bizler, bir süre sonra filleri nasıl da sevimli bulmaya başladığımıza şaşıyoruz. Sri Lanka’nın dinlendirici yeşil doğasının farklı şekilde keşfedilebildiği bu gezide, kimi zaman bir nehirde duruyor, onu yıkıyoruz. Kimi zaman o hortumuna su çekip, arkaya doğru püskürterek bizimle şakalaşıyor adeta. Islanıyoruz ama yine de halimizden memnunuz. Ne de olsa bu safariye çıkmak için saat 04:30 da uyandık ve bu ufak banyo sayesinde biraz ayıldık!

 

Kandy’nin 40 km batısındaki Kagalle’deki Pinnewala fil yetimhanesi mutlaka gidilmesi gereken ama insanın gözyaşlarına engel olamadığı bir yer… Doğada çeşitli sebeplerle ailesini kaybetmiş,  muhtaç filler burada özenle bakılıyor ve tekrar doğaya kazandırılıyor. Biberonla beslenen ufacık yavru filleri seyretmek hatta dokunmak, okşamak ve sevmek insana tüm dertlerini unutturabilecek olağanüstü bir duygu.

 

Sri Lanka’da, şehir veya kasabaların ara sokaklarını mesken tutmuş maymunlar çoğu zaman size ‘burada ne işin var, burası bizim hadi ikile, gitmeyeceksen de umarım bize verecek bir iki muzun vardır’ gibilerinden bakıyorlar. İnsan yol mu değiştirse, etraftan mı dolaşsa karar veremiyor. Onlar ise eskilerin Amerika’sında Sokak başını tutmuş İtalyan mafyası üyeleri gibi yapmakta oldukları işe ara verip, yandan yandan sizi kesiyorlar.

Sri Lanka’da tüm turistlerin görmek için can attığı bir diğer hayvan ise balina ve yunuslar.

 

Uluslar arası Balina Komisyonu’nun, Hint Okyanus’undaki koruma bölgesinde bulunan Sri Lanka’nın balinaları, Kalpitiya ve Güney Batı körfezinde, özel botlarla yapılan turlar sayesinde Kasım- mart ayı arasında görülebiliyorlar.

 

Sri Lanka Tarih Üçgeni: Sıgırıya, Polonnaruwa Ve Anuradhapura

polonnaruwa(1)-min

Bu üç antik kenti gezebilmek için iş biraz da başa düşüyor. Çünkü bu üç antik şehir arasında ulaşımı sağlayabilmek için mutlaka bir araca ihtiyaç var üstelik araç bulmak da öyle kolay değil. Bu nedenle aracı olan bir rehber tutmak yapılacak en akıllı iş. Hele de bölgenin insan sabrını zorlayan sıcağında araç beklemek istemiyorsanız…

 

2200 yıllık Ruvanvelisya tapınağı ile insanı büyüleyen ancak geri kalanı ile eper zarar görmüş olan Anudradhapura’da insan bir yandan antik kenti içine çekmeye çalışırken bir yandan da orasından burasından sarkan çanta ve diğer eşyalarını koruma altına alma ihtiyacı duyuyor. Çünkü antik şehrin neredeyse sahipleri haline gelmiş olan makak maymunları epey yaramaz ve gelen geçenin eşyalarını ‘hoop’ diye alıveriyorlar.

 

Polonnawura antik şehrinin en etkileyici bölümü ise  üç ayrı kayaya oyulmuş olan dev Budha heykelleri. Budha heykellerini gören her turistin ilk tepkisi aynı. Birkaç saniyelik bir dona kalma, ardından yüz hatlarına oturan bir hayranlık ifadesi… Çoğunun görüşü, bu heykellerin bugüne kadar gördükleri (Tayland’daki zümrüt Budha heykeli dahil) en etkileyici Budha heykeli olduğu…

Yapın- Yapmayın

sri lanka 5-min
  • Sri Lanka’da inanılması güç ama karşılaşılabilecek en büyük zorluklardan biri kahvaltı. ‘String Hoppers’ ismi verilen pilav yemeği kahvaltının kare ası… Akşam yemeğini sabahları tüketmeye hazırlanın
  • Taze meyve standlarından Hindistan cevizi almayı unutmayın! Tadı muhteşem…
  • Türkiye’nin güneyindeki sahillerde nasıl voleybol veya futbol oynanıyorsa, Sri Lanka’da da Beach Kricket oynanıyor. Hayatınızda bir değişiklik yapın. Sahilde oynayan gençlerden oyunun kurallarını öğrenin ve katılın!
  • Sri Lanka’da sahilin kenarındaki palmiye ağaçlarının altında dinlenin.
  • Başkent Kolombo’nun geleneksel festivali Vel’i kaçırmayın.
  • Sri Lanka’nın meşhur değerli taşlarından satan dükkanlara uğramayı unutmayın.

NASIL GİDİLİR:

EMİRATES HAVAYOLLARI: Emirates Havayolları Sri Lanka’ya uçmak için en iyi ve kaliteli havayollarından biri. Üstelik bu destinasyona uçan Havayolları arasında fiyatı en uygun olanlardan:

Tel: (212) 315 45 45

Comments are closed.