942772749_534c4d99e8_o-min

İdeal Seyahat Çantası

Her şeyi unutabilirsiniz, hatta seyahat arkadaşınızı bile unutabilirsiniz önemli değil. Ama seyahate çıkmadan önce asla unutmamanız gereken 3 nesne vardır: bilet, pasaport, para. Kemerinizi unutursanız gittiğiniz yerde satın alabilirsiniz. Aspirin almayı unutursanız, olacak en kötü şey başınızın bir süre daha ağrımasıdır. Seyahat arkadaşınızı unutursanız, gittiğiniz yerde bir tane edinebilirsiniz. Ama 3 büyüklerden her hangi birini unutursanız seyahatiniz başlamadan biter, ya da en azından uçağı kaçırırsınız ve seyahatinizi bir süre ertelemeniz gerekir…

Peki bu en değerli 3 nesne nasıl güvenli bir şekilde taşınabilir?

Çeşitli yöntemler var ama bugüne kadar yaptığım 54 seyahatte 3 büyükleri bir kere bile kaybetmeme neden olan sistem şöyledir: Üzerinize giydiğiniz kıyafetlerin içine giyilen çantalar vardır. Bunların kimi diz altına, kimi bele kimi de yanpirik olarak boyuna geçirilerek asılır. Bence en rahat olan pantolonun içine, yani bele takılandır. 3 büyükler ufak bir naylon torbaya sarıldıktan sonra bu çantalara yerleştirilir. Naylon torba önemli bir detay… Hindistan’ın 45 dereceye vuran sıcağında dolaştıktan ve adımı söyleyemeyecek eritme peyniri kıvamına geldikten sonra otele vardığımda terlemiş olduğumu ve terimin bu bel çantasına nüfuz ederek içinde bulunan bileti ıslatarak mürekkebin dağılmasına neden olduğunu fark ettim. Aynı şekilde Endonezya’daki Mentawai ormanlarında yağan ve hiç durmayan şiddetli yağmurun pasaportumun sayfalarını ıslattığında, “ya ülkeye giriş kapısında sahte pasaport düzenlemekle suçlanırsam” diye paniklediğimi hatırlıyorum. … Allahtan verilen zarar çok büyük değildi ve sorun çıkarmadı… ama çıkarabilirdi.

 3 büyüklerin içine sığdırıldığı bel çantası ile ilgili uyarılması gereken ufak bir detay daha… Meksika’da bir arkadaşımın evinde kaldığım sırada, evlerinde çamaşır makinesinin bulunmasının beni ne kadar sevindirdiğini size anlatamam. Yaklaşık 14 saat süren uçak yolculuğunun ardından tepe sersemine dönmüş olan ben, büyük bir hevesle pantolonumu çıkarıp çamaşır makinesine attığımda, pantolonla birlikte bu bel çantasını da çamaşır makinesinin içine attığımı fark etmemiştim. Evdeki hizmetçinin arkadaşıma gelip “arkadaşınızın İKİ parça eşyası yıkandı” diye beni uyardığında hala uyanmamıştım.

“İki parça mı? Ben sadece pantolonumu verdim.” Diye cevap verdiğimi hatırlıyorum.

‘İki parça senyorita. Pantolon ve çanta..’

“Çanta mı? Çanta çanta çanta. Ne çantası bu anlamadım” diye bir süre düşündükten sonra ‘ÇANTAAAAAAAAAAAAA’ diye bir çığlık attığım duyulmuş. Gerisini şöyle böyle hatırlıyorum. Önce çamaşır makinesine koşarak kafamı içeri sokmuş ve omuzlarımı da delikten geçirmek için çabalamışım. Ama orada her hangi bir şey yokmuş. Ardından çamaşırların kurutulduğu bahçeye çıktığımda çamaşır ipinde asılı duran ve hafif çekmiş gibi görünen bel çantamı buldum. İçinden torbaya sarılmış dolarlarım çıktı. Pasaport kontrolünden sonra Tanrı’nın işi olsa gerek, pasaport ve biletimi herkesin ortasında pantolonumu indirip bel çantasına yerleştiremeyeceğim için, omuz çantama koyup bir daha da oradan çıkarmamıştım ve hayatları bu sayede kurtulmuştu. Peki, Benjamin’lere ne mi oldu? Üşütmesinler diye kaloriferin üzerinde geçirdikleri kritik 24 saatin ardından eski formlarına kavuştular. Gerçekten de ucuz atlatmıştım. Siz siz olun, soyunurken, üzerinizdekileri ayrı ayrı çıkarın. Bel çantasını ise en sona bırakın.

Peki gece uyurken ne yapmalı? Bu bel çantası nerede durmalı? Önemli bir soru. Aslında bunu birazda kaldığınız otel belirler. Eğer 4 yıldızlı veya 5 yıldızlı bir otelde kalıyorsanız o zaman başucunuzdaki komodinde bırakıp uyuyabilirsiniz. Ama daha ucuz otellerde, yani hırsızlık olabilecek otellerde daha dikkatli davranmakta fayda var. Geceleyin odaya girip kloroform ile sizi uykunuzda uyutup değerli eşyalarınızı çalabilecek hırsızların sayıları gittikçe artmakta ve seyahat ettiğimiz ülkelerde başına bu tarz olaylar gelen yabancılarla sık sık karşılaştık. En mantıklısı bel çantasını yine belinize takarak uyumak… Pijamanızın üzerine geçirdiğinizde o kadar da rahatsızlık verici olmuyor. Bel çantası yöntemini önerdiğim gezgin arkadaşlarımdan biri gece uyuyacağı zaman bel çantasını yastığını altına yerleştirmiş. Aslında çok akıllıca bir yöntem. Ertesi gün uyandıklarında eşyalarını toplayıp havalanaına gittiklerinde bel çantasını yastığın altında unuttuğunu fark etmiş. Aslında çok şanslılarmış çünkü kaldıkları odayı bıraktıkları gibi bulmuşlar ve bel çantası hala yastığın altındaymış ama uçak kaçmış bir kere… Aslında şimdiki tavsiyeyi oteller bölümüne saklamak istiyordum ama yeri gelmişken burada söyleyeyim. Otelde kaldığınız zaman, tüm eşyalarınızı görebileceğiniz yerlere bırakmakta fayda vardır. Çünkü çekmecelere, sandalyenin ya da yastığın altına, dolap diplerine konulan eşyaların unutulması çok kolaydır.

Comments are closed.